Napriek povestiam o prebiehajúcom antitrustovom vyšetrovaní ministerstva spravodlivosti spoločnosť  pokračuje v expanzii. Dnes firma cloud computing division oznámila, že zaplatí 2,6 biliónov dolárov pre firmu Looker v oblasti business intelligence / analytics. Je to prvý veľký nákup nového generálneho riaditeľa Googlu Cloud Thomas Kurian, ktorý sa k spoločnosti pripojil v novembri ku Oracle.
Môže sa to zdať zvláštne, že firma, ktorá je najväčším svetovým spracovateľom údajov, potrebuje kúpiť produkt na analýzu obchodných údajov. Analytik IDC Dan Vesset hovorí, že Looker napĺňa dieru v súčasnom portfóliu technologickom gigantu.

logo google.png

Vlastnými analytickými nástrojmi gigant pre verejnosť sú buď ponuky zamerané na vývojárov, ako napríklad nástroje na tvorbu umelej inteligencie alebo špecializované náradie, ako je napríklad služba Analytics, ktorá slúži na analýzu návštevnosti webu. Má tiež niekoľko náradí  pre správu databáz a pre ukladacie ponuky. „Google však vlastne nemala predný prístroj, ktorý by umožnil obchodným analytikom rozrezať a spracovať údaje,“ hovorí Vesset – aspoň nie taký, ktorý by bol užitočný pre veľké organizácie. V tomto zmysle Looker nekonkuruje existujúcim službám gigantovi, ale skôr produktom ako Oracle, SAP, Microsoft a IBM. Amazon, najväčší poskytovateľ cloud computingu, má vlastnú službu business intelligence s názvom QuickSight.

prohlížeč.png

Podľa analytika pre Forrester, Boris Evelson, to, čo odlišuje Looker, je, že na rozdiel od starších výrobkov BI sú výrobky od Lr vytvorené tak, aby využívali novšie, robustnejšie platformy na ukladanie dát, ako napríklad systém BigQuery od Googlu. To ho oslobodzuje od zamerania na ďalšie dôležité komponenty, ako sú moderné užívateľské rozhrania. Dan hovorí, že softvér BI je trh s hodnotou 12,7 biliónov dolárov, ktorý IDC očakáva, že bude naďalej rásť. „Teraz, s prílevom zdrojov, by som očakával, že Lr bude medzi konkurenciami ešte vyššia,“ hovorí Dan.