Motorka je jedným z tých koníčkov, do ktorého nevrazíme peniaze len raz. Následne nás okrem iného čaká povinná investícia do bezpečnostnej výbavy, ktorú by sme podľa viacerých tvrdení a skúseností (a vlastne aj na základe logického rozumu) nemali podcenovať. Dostatočný komfort a predovšetkým bezpečná jazda sa totiž nedajú dosiahnuť len tak, bez našej iniciatívy. Dnes je problém s výbavou a predovšetkým vhodnou prilbov nasledovný: Trh je presýtený a máme z čoho vyberať. Znie to síce optimisticky, ale na druhej strane si asi robíme hlavu z toho, pre aký model prilby sa rozhodnúť konkrétne a či zainvestovať do kvality. Kvalitné prilby používajú predovšetkým závodníci (napr.série Moto GP), no zároveň sú istotou a frajerinou i pre nás, „bežných civilistov“.

zlatá helma

Prilba je najdôležitejšou súčasťou výbavy, ale to je myslím každému jasné. Zo všetkého najskôr sa asi zameriame na prvotný dizajn a posúdime, či je pohodlný a praktický pre naše využitie, respektíve k našej pravidelnej jazde ( teda ak jazdíte po meste na skútri, zrejme vám stačí iný typ prilby než v prípade závodov a športovej motorky alebo jazdy po náročnom teréne v prípade crossky).

Dôležitý je samozrejme kvalitný materiál a jeho odolnosť. Konkrétne odolnosť voči nárazu v zrovnaní s hmotnosťou prilby a napríklad termoplastové modely sú postačujúce, ale silnou stránkou termoplastu nie je práve odolnosť a v prípade športových závodov sa tento materiál dvakrát nehodí, no na bežné využitie alebo v prípade jazdy na motorke strednej triedy je celkom fajn, i keď je pravda, že konkrétny materiál je najťažší, ale zároveň- najlacnejší.

přilba enduro

Preto je pri výbere toho správneho bezpečnostného doplnku dôležité vidieť dopredu a nezamýšľať sa nad výberom až vtedy, ak bude pri nás predajca. Ten nám pochopiteľne podsunie hocičo, no zatiaľ máme možnosť výberu a inšpirovať sa môžeme napríklad internetom a e-shopmi so širším výberom a podrobnou charakteristikou.