V posledných rokoch sa stávajú naše príbytky v letnom období priam saunou. Meniaca sa klíma nám dáva najavo ako veľmi si nevážime našu prírodu. V lete musíme čeliť extrémnym horúčavám, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov.  V tomto prípade je jedno, či bývate v dome alebo byte, teplo je neznesiteľné. A vtedy si uvedomíte, že ste mali na jar investovať do chladiaceho zariadenia. Najlepšou voľbou je klimatizácia. Skúsme sa pozrieť ako vybrať tú správnu.
Možno vás budú lákať ceny lacných klimatizácií v obchodných domoch. Tento variant však nie je dobrou voľbou. Lepšie je si nechať poradiť odborníkmi a navštíviť firmu, ktorá sa predajom a montážou klimatizácii zaoberá. Túto voľbu oceníte hlavne vtedy, keď sa vám prístroj pokazí a vy budete mať ako súčasť záruky aj servis a poradenstvo.Dom s klimatizáciami.jpg
Pri výbere dbajte hlavne na to, aby ste dobre zvážili kam klimatizáciu umiestnite. Nad posteľou by vám vzduch fúkal rovno na hlavu. Najdôležitejším parametrom pri kúpe zariadenia je výkon. Ten vám pomôžu odborníci vybrať podľa veľkosti miestnosti, orientácie, počtu osôb, ktoré sa zdržujú v izbe. Dôležitá je aj hrúbka stien a ich materiál. Vyberajte si klimatizácie minimálne od strednej triedy. Tieto majú nízku energetickú triedu, nastaviteľné klapky, viac filtrov a nízku hlučnosť.
Práve hlučnosť môže byť kameňom úrazu. Môže sa vám zdať, že vaša klimatizácia pradie ako mačička, ale susedia tento názor nebudú s vami zdielať. Vo veľkom dome hluk zanikne, ale v byte je veľkým problémom.  Do spálne si iste zakúpte klimatizáciu s hodnotou hluku okolo 19 dB, ktorý sa rovná šepotu. Ak trpíte alergiami, investujte do zariadenia s filtračnými mechanizmami, ktoré pracujú na báze pulzného výboja. Novinkou sú klimatizácie so zvlhčovačmi vzduchu, či ionizátormi proti hmyzu.Teplomer s vysokou teplotou.jpg
Pre milovníkov tepla máme tiež dobrú správu. Klimatizácie vyššieho typu disponujú aj tepelným čerpadlom. Znamená to, že zariadenie okrem chladenia miestnosti vie izbu aj vykúriť. Oceníte v prvom rade to, že klimatizáciou vykúrite miestnosť rýchlejšie ako ústredným kúrením. Hlavne pred začiatkom vykurovacej sezóny bude klimatizácia vaším verným spoločníkom.